Kitap Önerilerinde Bu Ay: Savaş Sanatı

Değerli okurlarımız. Kitap köşemizde bu ay Çinli Komutan ve Filozof Sun Tzu’nin günümüzde bile bazı alanlarda kullanılan ölümsüz eseri: „Savaş Sanatı“ kitabını hem içerik bakımından hem de günümüzde ki bazı alanlara nasıl uyarlanabildiğini inceliyor ve sizlere takdim ediyoruz.

Savaş Sanatı Sun Tzu tarafından MÖ. 6 yüzyıl ‚ da yazılan strateji kitabıdır. Savaş Sanatı temelde askeri strateji kitabı olmasına rağmen herbir savaş unsurunu ayrı kategoride ele alması, ele aldığı kategoriler ile ilgili taktikleri temel hatlarıyla açıklaması ile sadece askeri alanda değil kişisel gelişim, iş dünyası hatta bilgisayar biliminde bile kullanılmasından dolayı genel bir strateji kitabı olarak kabul edilmektedir. Savaş Sanatı ’nı 3 farklı başlıkta inceleyeceğiz: 1. İçerik, 2. Üslup, 3. Farklı alanlara uyarlanabilme özelliği. Öncelikle yazar Sun Tzu’yu kısaca tanıyalım:

Sun Tzu(Sun Zi), MÖ 544 yılında Qi devletinde doğmuştur. Asıl adı Sun-Wu dur. Adının anlamı ‘Sun Usta‘ dır. Çinli bilge, asker ve filozof olan Sun Tzu  Wu Devleti’nde yani tam da bugünkü Çin topraklarında yaşamıştır. 73 yaşında yine burada vefat etmiştir.

İçerik Açısından Savaş Sanatı:

Sun Tzu askeri savaş stratejisini 13 farklı ve temel unsura ayırmıştır, her bir unusuru da maddeler halinde açıklamıştır. Sırasıyla bu 13 farklı ve temel unsur şunlardır:

  1. Planlama
  2. Savaşın Maliyeti
  3. Savaşta Strateji
  4. Taktik 
  5. Enerjia
  6. Gücün kullanımı
  7. Savaşta Manevra
  8. Taktik Değiştirme
  9. Ordu’nun İlerlemesi
  10. Arazi Faktörü
  11. Arazide Dokuz Konum
  12. Ateşle Saldırı
  13. Casusluk ve İstihbarat 
 

Sun Tzu herbir unsuru temel düzeyde ele almış ve herbir unsuru ilkeler halinde, kapsamlı en önemlisi de evrensel bir biçimde ele almıştır.

Üslup açısından Savaş Sanatı: 

Sun Tzu kitapta akıcı ve sade bir dil kullanmıştır. Bunun yanında kitabın özdeyişler halinde ve özellikle benzetmeler kullanılarak ilerlemesi, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmaktadır. Kitapta kullanılan dilin yanısıra kitabın savaşın temel unsurlarını anlatma biçimi genelleyicidir.

Farklı alanlara uyarlanabilme özelliği açısından Savaş Sanatı:

Savaş Sanatı belirttiğimiz niteliklerinden dolayı stratejinin başucu kitabı olarak değerlendirilir. Ayrıca strateji belirlemek için gerekli olan taktiklerin çok yönlü ve genelleyici olması bu eseri diğer alanlara uyarlanabilir kılmaktadır. Örneğin Sun Tzu‘ nin “ Düşmanı böl ve onların birliğini boz. Böylelikle onları yönetmek daha kolay olacaktır.“ özdeyişinin Bilgisayar Bilimindeki Yapısal Programlamanın temel mantığından birisi olan “ Problemi daha alt problemlere bölerek çözmek.“ yönergesine ilham kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Savaş Sanatı’nın diğer alanlara uyarlanabilirliği ile ilgili vereceğimiz başka bir örnekte ise Sun Tzu‘ nin “ Askerlerinize kendi çocuklarınıza davrandığınız gibi davranırsanız sizi en derin vadilere bile seve seve takip ederler; ancak onlara yabancı gibi davranır ve onları zor durumda bırakırsanız, yanınızda durmayacaklardır.“ özdeyişinin günümüz iş hayatında yöneticilerin ve ya işverenlerin kendisi altında çalışan insanlara aidiyet duygusu oluşturduğunda ve onlara sadece patronu değil aynı zamanda bir takımın parçası olarak kendilerini tanıttığında en zor durumlarda bile şirketteki yöneticiyi veya iş vereni yalnız bırakmayacağı anlamını çıkarabiliriz.

Yazımızı Sun Tzu‘ den alıntılarla bitiriyoruz. Herkese iyi okumalar.

  • “ Düşmanınızı yenmek için düşmanınız olmalısınız.“
  • “ Kuvvetlerinizi tüm cephelere dağıtırsanız, tüm cephelerde yenilirsiniz.“
  • “ Savaş Sanatı’nda en büyük ustalık düşmanı, savaşmadan yenmektir.“
  • „Kargaşa düzenden doğar, korku cesaretten doğar, zayıflık güçten doğar.“
  • „Hazırlıklı olup hazırlıksız olanı bekleyen kazanır.“
Picture of Muhammed Hidayet Akar

Muhammed Hidayet Akar

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor